DZIEŃ OWOCÓW I WARZYW

DZIEŃ OWOCÓW I WARZYW 

Trzeci piątek października obchodzony jest jako Światowy Dzień Owoców i Warzyw!
Z tej okazji przez cały tydzień w naszej szkole rozmawialiśmy o tym, jak ważne są owoce i warzywa w codziennej diecie dzieci oraz ile porcji dziennie owoców i warzyw powinniśmy zjadać.
Nasze przedszkolaki spisały się na medal! 
Grupa 5-latków przygotowała pyszny, aromatyczny kompot jabłkowy,
6-latki wyczarowały zdrowy deser z jabłek.
Uczniowie klasy II stworzyli smakowite soki z marchewek, gruszek i jabłek oraz skosztowali pyszne ciasto marchewkowe przygotowane przez rodziców!
Z uśmiechem i apetytem dzieci kosztowały przygotowane przysmaki, wiedząc już, że domowe napoje i desery owocowe są znacznie zdrowsze od tych ze sklepu. 
Podczas zajęć uczniowie utrwalali też wiedzę o owocach i warzywach — odkrywali, że są one pełne witamin, dodają energii i wspierają odporność! 
Wspólne przygotowywanie, gotowanie, rozmowy i zabawa to najlepszy sposób, by uczyć zdrowych nawyków od najmłodszych lat. 
Dzieci poczęstowały swoimi smakołykami innych uczniów, ale i też nauczycieli oraz pracowników szkoły.

Przedszkolaki oraz uczniowie uczestniczą także w programie Sanepidu „Zdrowe zęby mamy, marchewkę zjadamy”, który promuje prawidłowe nawyki żywieniowe i dbałość o higienę jamy ustnej.
Dziękujemy wszystkim dzieciom i rodzicom za zaangażowanie i wspaniałą atmosferę tego kolorowego tygodnia! 

Klasa II – Małgorzata Pluta
6-latki – Marlena Zdziobło
5-latki – Marta Liberacka-Sobczyk







































